PRIVELES FOTOGRAFIE
basiscursus of gevorderd of specialisatie
In de lessen van steeds een uur leert men betere foto's te maken en de techniek van de camera onder de knie te krijgen. Dit kan zowel op basis als op gevorderd niveau. Men krijgt specifieke opdrachten die passen bij de mogelijkheden van de camera of de kennis die men wil opdoen. Er wordt veel geoefend tijdens de les op verschillende locaties. Men kan ook lessen nemen met een specialisatie bijvoorbeeld zelfportret of reportage. Omdat men niet in een groep werkt maar individueel maakt men snel progressie.
Elke les duurt een uur. Tijden zijn in overleg. Kosten per les 40
Waar : Charlotte de Bourbonlaan 18L te Amersfoort. Voor verdere informatie of aanmelden :
cornelianauta@online.nl of 033-4450055
INHOUD VAN DE LESSEN
Voor wie ?
Als je een fototoestel aanschaft dan is het vaak een hele toer om zelf de gebruiksaanwijzing door te nemen en er achter te komen wat een camera kan of niet kan. Meestal gebruik je de automaatfunctie, dat wil zeggen dat je niets instelt, maar de camera alles zelf laat bepalen. Eigenlijk is dat jammer, vooral als je een digitale spiegelreflexcamera hebt. De lessen zijn bedoelt voor degenen die handmatig (dat wil zeggen met de functie M ) de camera kunnen en willen bedienen om diafragma en sluitertijd in te stellen, en nieuwsgierig zijn naar de verschillende creatieve mogelijkheden van de camera.
Als je eenmaal goed de basistechnieken onder de knie hebt, dan maak je een keuze. Wil ik verder gaan en een eigen stijl ontwikkelen ? Wil ik een onderwerp uitdiepen ? De opdrachten zijn dan nog meer toegespitst op wat je als fotograaf wilt leren, welke ambitie je hebt, welk traject je wil ondernemen. Mijn rol is dan meer en meer de rol van een privécoach waarbij mijn ervaring en kennis als fotograaf en kunstenaar je zal ondersteunen in dit traject.
De basistechnieken. Wat leert je?
- Algemene werking van een camera.
- Hoe meet ik het licht ?
- De verschillende lichtmeetfuncties van de camera, bv spotmeting.
- Hoe en wanneer stel ik het diafragma in ?
- Hoe en wanneer stel ik de sluitertijd in ?
- Hoe en wanneer gebruik ik de gevoeligheid ISO van een camera ?
- Wat voor informatie staat er op de lens (of objectief)
- Hoe kan ik de programmafuncties of scenes nuttig gebruiken ?
- Hoe gebruik ik de flitsfuncties ?
- Wat is een goede compositie ?
- Kleurgebruik en de witbalans.
- De autofocus en andere scherpstelfuncties van de camera.
- Lijnen, structuur, kleur en andere vormgevingselementen van een compositie.
- Fotograferen in slechte of moeilijke lichtomstandigheden bv tegenlicht.
- Belichtingscorrecties toepassen.
Voor de inhoud van lessen gevorderd en specialisatie : cornelianauta@online.nl of 033-4450055
Hoe zitten de lessen in elkaar ?
In elke les wordt een onderwerp en een opdracht uitgelegd, daarna ga je ter plekke oefenen, waarna je de opdracht thuis maakt als huiswerk. De opdracht wordt elke keer in de daarna volgende les besproken, zodat je erachter komt wat er goed of minder goed is aan de foto of hoe het nog beter kan. Het kijken en bespreken van de foto's is essentieel, omdat je daardoor ook leert een foto te lezen, te analyseren. Immers, hoe een fotograaf kijkt bepaalt ook de kwaliteit van een foto. Tijdens de lessen is er tijd voor eigen inbreng, b.v. het bekijken van je vakantiefoto's, of het bespreken van een opvallende nieuwsfoto uit de krant.
Wie is Cornelia Nauta ?
Als docent fotografie ben ik verbonden aan Cultuurkust te Harderwijk, IDEA te Soest en Kunstcollage te Hoevelaken. De lesactiviteiten en workshops die ik aan deze instellingen geef zijn op verschillende niveaus en met verschillende leeftijdsgroepen, bv kinderen, jong volwassenen en ouderen. Mijn specialisatie is geënsceneerde fotografie en zelfportret.
Voor meer info kijk ook op www.cornelianautafoto.nl